Majdnem minden az RPAS, UAV, UAS technológiákról és kereskedelmi célú alkalmazásaikról.

DRÓNOK

DRÓNOK

KÉTÉLŰ PENGE: A DRÓNOK NEM CSAK VESZÉLYEZTETIK ÉLETÜNKET

Augusztus 18-án (az FAA-re hivatkozva) a drónok repülésbiztonsági veszélyeiről írtunk.

2015. augusztus 19. - Szentpéteri László

Az is nyilvánvaló azonban, hogy a drónok nem csak veszélyeztethetnek emberi életeket, hanem menthetnek is! Jó példa erre a Delfti Műszaki Egyetemen (Hollandia) fejlesztett, és a sajtóban "életmentő drón"-ként aposztrofált, a nyílt utcán a sérülthöz újraélesztő berendezést szállító eszköz (lásd fotónkat).

ambulance-drone-.jpg

A közelmúltban egy hasonló fejlesztés bemutatójára került sor az USA Virginia államában. Itt azt demonstrálták, hogy a drónokat miképp lehetne használni sürgős gyógyszer szállításra, - például egy katasztrófa sújtotta területen felállított sürgősségi sátorhoz. Nyilvánvaló, hogy pár kiló gyógyszer akár életmentő is lehet, de abból - tömeges sérülések, vagy fertőzések esetén - az első lépcsőben kivonuló mentők hamar kifogynak. Helikopterekkel ezeket utánuk szállítani igen költséges lehet, az autók pedig nem biztos, hogy elég gyorsak (különösen földrengések, árvizek, vagy erdőtüzek esetén). 

A kísérletben egy kisméretű drón "ingázott" a képzeletbeli esemény helyszín és a gyógyszer ellátó között. Az eredeti szenárió szerint a drónnak, hat fordulóval kellett a helyszínre juttatnia összesen mintegy 4,5 kg gyógyszert. Miután azonban az első két forduló teljesen simán zajlott, - az FAA szakembereit is magában foglaló vizsgálók - úgy döntöttek, hogy a harmadik körrel a helyszínre küldik a még várakozó összes (azaz három kilónyi) gyógyszert! Egyszerű, gyors és olcsó megoldás lehet a jövőben. Ráadásul egy multikopter drón számára egy helikopter leszállóhely töredéke is elég a landoláshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://uav-rpas.blog.hu/api/trackback/id/tr507719684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása