Majdnem minden az RPAS, UAV, UAS technológiákról és kereskedelmi célú alkalmazásaikról.

DRÓNOK

DRÓNOK

A CNN IS BESZÁLL!

Meglepő lehet, hogy a világ vezető hírszolgáltatója is beszáll bizonyos UAV/UAS kutatásokba. Vagy mégsem olyan meglepő?

2015. május 19. - Szentpéteri László

Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) és néhány kiválasztott ipari szereplő között új kutatás-fejlesztési együttműködés jött létre a közelmúltban. A cél az UAS/UAV rendszerek minél szélesebb körű és minél gyorsabb integrálása az amerikai (alsó) légtérbe.

faa-puma1-1024x558.jpg

 

A közös erőfeszítések egyelőre három terültre fókuszálnak:

Alkalmazások lakott területeken, amikor a pilóta és a drón között van közvetlen összelátás (VLOS, Visual Line Of Sight). Ezen a területen az FAA partnere a CNN (!), - amely azt kutatja, hogy miképp lehet a repülő szerkezetekkel a lakott területek felett biztonságos gyűjteni a híranyagokhoz szükséges élő képeket.

Munka a pilóta látóhatárán (E-VLOS, Extended Visual Line Of Sight). Itt a PrecisionHawk feladata annak vizsgálata, hogy a drónokat hogyan lehetne nagy mezőgazdasági táblák felett használni a növények fejlődésének monitorozárára, illetve termésbecslésre. Miután a táblákon emberek ritkán jelennek meg, itt elfogadható lenne, ha a pilóta néha elvesztené a vizális kontaktot, illetve az eszköz az irányító látóhatárán mozogna.

A kutatások harmadik területét az olyan alkalmazások adhatják, ahol a munka szinte teljes egészében a pilóta látóhatárán kívül zajlik (B-LOS, Beyond Line Of Sight). Ilyen alkalmazások vizsgálatát végzi a BSNF Railroad, amely azt vizsgálja majd, hogy miképp kell a drónok irányítási eljárásait és irányító rendszereit ahhoz átalakítani, hogy azok távoli vasúti infrastruktúrákat tudjanak felügyelni.

A cél persze nem csak az, hogy a fenti három cég, fenti három alkalmazását vizsgálják részleteiben, és működő rendszerek szülessenek. A cél ennél messzebb mutat! Azt szeretnék, ha az a tudás, amely a három területen a technológia és alkalmazás fejlesztések során összegyűlik, más, a fentiekhez hasonlatos alkalmazásokban is megjelenne, illetve segítené az FAA szabályozói munkáját.

Haladni egyébként jó oka van az FAA-nek. Jól mutatja ezt a tény, hogy egy február végén bemutatott, a „kisméretű UAS”-ek üzemeltetésével kapcsolatos javaslatukra két hónap alatt 4500 különféle vélemény, és észrevétel érkezett!

A bejegyzés trackback címe:

https://uav-rpas.blog.hu/api/trackback/id/tr747473404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása